A szellemi tulajdon védelme
 

Beszédfelismerő szoftver készül az Alzheimer korai kiszűrésére

A A A    Nyomtatható verzió

Az Alzheimer-kórral foglalkozó kutatások elsődleges célja a minél korábbi diagnózis felállítása.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közös projekt keretében megkezdte annak a beszédfelismerő szoftvernek a kidolgozását, mely a magyar nyelvre kidolgozott teszt és nyelvi program segítségével kiszűri az Alzheimer-kór korai fázisának tekinthető enyhe kognitív zavar jelenlétét az emberi agyban.

A kutatócsoport vezetőjének elmondása szerint „……. igen nagyszámú a különbség a szellemi hanyatlásra jellemző beszédmintázat és a normál beszéd között. Sokan nem is gondolnák, de számos agypatológiai bizonyíték igazolja, hogy teljesen tünetmentesen akár 20 éves korban is elindulhatnak az agyi elváltozások, és a folyamat lefolyása szerint több évtizeddel később hirtelen érzékelhetően megjelennek a szellemi leépülés jelei. Ha ezt időben ki tudják szűrni, akkor hosszú éveket nyerhetünk a demencia teljes kialakulásában.”- olvasható az u-szeged.hu oldalán.

A tervek szerint a kutatók háromfajta felhasználási módot szeretnének megvalósítani. Egyrészt a legegyszerűbb mobilapplikációs felhasználást, amelynél a mobillal felvett mintát lehet majd elküldeni az adatbázisba, és az illetőnek visszajelez a rendszer az eredményről. A második irány az elsőnek egy továbbfejlesztett változata, ami gépen működik, és az alapellátásban a háziorvosok és szakasszisztensek, továbbá biztosító társaságok is tudnák alkalmazni. A harmadik irány pedig egy beszédelemzést a szemmozgások követésével kapcsolt vizsgálati módszer, amely a gyógyszerkutatásokhoz adhatna segítséget.

A magyar innováció  a páciensek mellett az orvosok, a biztosító társaságok és a gyógyszerkutatók munkáját is segítheti.

 

Forrás:

Beszédfelismeréssel az Alzheimer ellen –  u-szeged.hu – 2019. április 24.

Kép forrása:  http://www.u-szeged.hu/