A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar fejlesztés segíti az e-útdíj szabálysértői kiszűrését

A A A    Nyomtatható verzió

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.(NÚSZ) az idei évtől új, menet közbeni ellenőrzési módszereivel igyekszik kiszűrni az elektronikus útdíjszedés szabálytalankodóit.

A csalók két legelterjedtebb módszere:

-          a rendszám elrejtése,

-          a portyázók (akik csak arra a szakaszra fizetnek útdíjat, ahol az ellenőrző kapuk állnak, jóllehet sokkal hosszabb úton állnak).

A NÚSZ ezek kiszűrésére az alábbi módszereket alkalmazza:

A rendszám nélkül közlekedő járművekről külön képet készítenek, és azt elérhetővé teszik az adóhatóság számára, amely a rendőrséggel közösen, a jármű ismertetőjegyei alapján, nyomozati úton be tudja azonosítani és el tudja kapni a csalókat.

Öt, speciális kamerákkal ellátott, mozgásban lévő járművükkel képesek a szembe jövő forgalmat menet közben ellenőrizni, vizsgálni. Ezt egyelőre csak a 3,5 tonna feletti járművek esetében használják, de jövőbeni terveikben a személygépkocsik ellenőrzése is szerepel.

A következő fejlesztési terveikben szerepel még a járművek környezetvédelmi besorolásának a vizsgálata is, ezt várhatóan jövőre indítják el teljes körűen.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. célja, hogy hogy mindenki jogszerűen használja a fizetős utakat, ezért a tavalyi évben több felhasználóbarát szolgáltatásuk is megjelent.

 

Forrás:

Magyar fejlesztés segít elkapni a bliccelőket – novekedes.hu – 2019. június 14.

Kép forrása: https://www.facebook.com/nemzetiutdij/