A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar szakemberek is részt vettek az atommag forgását vizsgáló kutatásban

A A A    Nyomtatható verzió

Egy nemzetközi kutatócsoport az MTA Atomki kutatóinak vezetésével kimutatták az atommag egy eddig kevéssé ismert, úgynevezett imbolygó forgását egy újabb atommagban.

A legújabb atommagelméletek szerint bizonyos neutronszám- és protonszám-tartományba tartozó atommagok alakja nem forgási ellipszoid, hanem háromtengelyű ellipszoid. Az ilyen atommagok egy bonyolultabb forgást is végezhetnek: gyorsan forognak az egyik főtengely körül, és ez a forgástengelyük lassabban körbefordul a térben állandó perdületvektor körül.

Az eredmények megerősítik azt az elméleti előrejelzést, hogy az imbolygó forgás univerzális jelenség a háromtengelyű ellipszoid alakú atommagok esetén.

Egy nemzetközi kutatócsoport – az MTA Atomki kutatóinak vezetésével – vizsgálta a 105-ös tömegszámú, azaz 46 protont és 59 neutront tartalmazó palládium-atommag forgását. Kísérletileg meghatározták a gerjesztett állapotok azon új csoportját, amely az imbolygó forgáshoz tartozhat, valamint az ezen állapotok bomlásából származó gamma-sugárzások tulajdonságait. A kísérletben a franciaországi IReS kutatóintézet részecskegyorsítóját és a nemzetközi együttműködésben létrehozott EUROBALL gamma-detektorrendszert, valamint a DIAMANT töltöttrészecske-detektort használták. Ez utóbbinak a kifejlesztésében az MTA Atomki kutatói szintén vezető szerepet játszottak.

 

Forrás:

Az atommag imbolygó forgása: új eredmények az atommagok alakjának és forgásának vizsgálatában – mta.hu – 2019. április 18.

Kép forrása: http://debrecen-portal.hu