A szellemi tulajdon védelme
 

Három csapat képviseli hazánkat a júliusi

A A A    Nyomtatható verzió

Három magyar csapat (két egyetemi és egy középiskolai) indul a London külvárosában, Weybridge-i Mercedes-Benz Worldben zajló idei  Shell Eco-marathon Europe 2019 elnevezésű, üzemanyag-takarékossági innovációs versenyen. A résztvevő csapatoknak saját tervezésű és építésű járműveikkel minél kevesebb üzemanyag felhasználásával minél hosszabb utat kell teljesíteniük a kijelölt útvonalon. A megmérettetés célja: a fiatalok inspirálása a tudományos és mérnöki pálya irányába.

Az idei Shell Eco-marathonon 25 ország 161 csapata teszi próbára két versenyszámban műszaki és tervezői tudását. Az első egy távolsági verseny, amely azt méri, mely csapat tud a legtávolabb eljutni a legkevesebb energiával, a másik szám pedig a pilótákversenye lesz.

A hazánkat képviselő csapatok:

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata teljesen új járművet épített az idei versenyre, amelyik számításaik szerint még energiahatékonyabb, mint az előző konstrukció.  Az új, elektromos autó leglátványosabb eleme a csepp alakú áramvonalas karosszéria minimális homlokfelülettel és optimalizált orrkúppal. 

A kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának Kandó Electric csapata szintén elektromos, de a prototípus kategóriában indulnak járművükkel. A motoron elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően a mezőny élvonalában tervezik elérni helyezésüket.

A Szegedi Tudományegyetem Steco csapata két év után tér vissza a versenybe. A jobb hatásfok érdekében kicserélték a motort, és az azt vezérlő elektronikát is átalakították. Az átalakításoktól korábbi rekordjuk megdöntését várják. 

A verseny július 1. és 5. között zajlik, melyben a legnagyobb újdonság a teljesen új helyszín és ismeretlen versenypálya, amely mind technikailag, mind stratégiailag próbára teszi a csapatokat.

 

Forrás:

Magyar csapatok is rajthoz állnak az energiahatékonyság versenyén – autopro.hu – 2019. június 07.

Kép forrása:  http://semac.mines-albi.fr