A szellemi tulajdon védelme
 

Már létezik egy új megoldás a balatoni lágyiszap eltávolítására

A A A    Nyomtatható verzió

A Balaton-parti önkormányzatok visszajelzései szerint jelentős probléma a strandokon keletkező lágyiszap időnkénti eltávolítása.

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. új technológiával, hatékonyabb és komplex módon működő, mobil lágyiszap-eltávolító és -víztelenítő berendezést fejlesztett. Az innovatív eljárás hozzájárul a vízminőség javításához, a fenntarthatósághoz és a turisztikai szempontból optimális mederviszonyok megteremtéséhez.

Az uszályra szerelt berendezés – a komponenseket szétválasztva – a vizet és a homokot visszajuttatja a tóba, a maradék, foszforban gazdag iszapot pedig összegyűjti, amit a balatongyöröki zagytérre szállítanak. Ennél az eljárásnál nincs szükség a kotrási zagy átmeneti tárolására, így a Balaton teljes felületén, a strandokon, a kikötőkben, a szennyezett vízfolyások torkolatai előtti területeken is elvégezhetők a tisztítási munkák.

A fejlesztő cég vezérigazgatójának elmondása szerint az idei év lesz a tesztidőszak, amikor kiderül, mekkora az igény az új berendezésre, kell-e esetleg még egyet építeniük.

Az innovatív berendezés egyébként más, a Balatonhoz hasonló sekély vízű tavak kezelésére is alkalmas.

A Bahart Zrt. az unió 180 millió forintos támogatásával, összesen mintegy 350 millió forintból végezte el a fejlesztést.

 

Forrás:

Új technológiát fejlesztettek a balatoni iszap eltávolítására – dontwasteit.hu – 2019. január 14.

Kép forrása: https://bahart.hrfelho.hu/