A szellemi tulajdon védelme
 

Egyedülálló várpark látogatható a Velencei-tó déli partján

A A A    Nyomtatható verzió

A világ legnagyobb, vármaketteket bemutató parkja látogatható a Velencei-tó déli partján, Dinnyésen.

Olyan építmények láthatók, amelyek ma már nem léteznek, vagy csak nagyon romos állapotban állnak fenn. Alapos kutatómunka, valamint régészekkel, kutatókkal folytatott egyeztetések után készültek el a makettek az eredetiek másolataként. A parkban 38 vár-makett látható, érdekességük, hogy anyaghűek, kőből, fából, téglából épültek fel. Elhelyezkedésük is olyan, mint annak idején a valóságban lehetett. Az építmények mellett haladó sétányon emlékoszlopok idézik meg a magyar történelem nagy alakjait, a magyar királyokat, Árpád-kori és erdélyi fejedelmeket.

A várpark megálmodója, megalkotója és tulajdonosa Alekszi Zoltán 2018-ban megkapta a Guinness Rekordoknak járó elismerést. A magyar várépítő céljai között további 32 vár megépítése, emellett még palánkvár és újabb bemutató helyek kialakítása is szerepel.

Az idei évtől egy Árpád-kori tematikájú skanzen is látható, ebben eredeti méretben elkészített fatemplom, veremház, műhelyek, gazdasági épületek és gémeskút is található.

A várpark hivatalos weboldala: http://www.varpark.hu/

 

Forrás:

Gyerekként egy nagy vár megépítéséről álmodott, felnőttként létrehozta a világon egyedülálló Várparkot – szeretlekmagyarorszag.hu – 2019. július 17.