A szellemi tulajdon védelme
 

Szegedi kutatók új berendezést fejlesztettek

A A A    Nyomtatható verzió

Szegedi kutatók új berendezést fejlesztettek, mely alternatív energiaforrások igénybevételével alkalmas hidrogénfejlesztésre, illetve az egyre gyarapodó mennyiségű szén-dioxid átformálására hasznos anyagokká még azt megelőzően, mielőtt az a levegőbe kerülne.

A szakemberek a fejlesztéshez köthető eredményeket publikáló közleményükben két termék létrehozásának elveit írják le. Az egyik a szintézisgáz, ami szén-dioxid és hidrogén elegye, és sok vegyipari folyamat kiindulási anyaga. A másik az etilén, ami a petrolkémiai és a műanyagipar fontos alapanyaga.

A kutatók az átalakításra nemcsak katalizátorokat és katalizátor előállítási módszereket fejlesztettek, hanem elkészítették azokat a laboratóriumi szinten már kiválóan működő cellákat is, amelyek a későbbi méretnövelés alapját képezik. A különleges cellába tett katalizátor milyenségétől függően egyéb, az értékláncba illő vegyipari vagy tüzelőanyag is előállítható szén-dioxidból, az ipari partner szempontjai alapján. 

Az SZTE-kutatóinak új eredményei 2019 júliusában a Joule és az ACS Energy Letters című szaklapban komoly tudományos érdeklődést keltett.

 

Forrás:

Magyar újítás a szén-dioxid átalakítására – vg.hu – 2019. augusztus 09.