A szellemi tulajdon védelme
 

A klímaváltozáshoz igazítja növénynemesítéseit egy magyar konzorcium

A A A    Nyomtatható verzió

A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása.

A Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. (ZKI) a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma stressztoleráns zöldségfajok nemesítését tűzte ki célul.

A projekt során arra törekszenek, hogy növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibrideket hozzanak létre, amelyek a lehető legjobban ellenállnak a klímaváltozásból adódó külső tényezőknek.

Egyelőre az alábbi négy faj (paprika, borsó, uborka, dinnye) stressztoleráns nemesítését végeznék, melyhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) Alapból 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak.

„A paprikánál egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérsékletingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is. A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű – feldolgozás esetén kevésbé színvesztő – nagyméretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával rendelkező fajta nemesítését tűzték ki célul.

Az uborka és a dinnye esetében magas só tolerancia szintű fajtákat akarnak létrehozni, amelynek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé.” – olvasható a vg.hu oldalán.

 

Forrás:

Hőálló paprikát fejlesztenek – vg.hu – 2019. augusztus 09.

Kép forrása: https://ma7.sk/piac/mezogazdasag/