A szellemi tulajdon védelme
 

Két magyar egészségüggyel kapcsolatos innováció is nyert

A A A    Nyomtatható verzió

Két magyar startup egészségügyi innovációja is nyert a harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyén.

Az egyik magyar nyertes csapat az oktató alkalmazást kifejlesztő InSimu Patient. Az ő megoldásuk egy virtuális beteg szimulátor, amit az orvosi dianózis oktatásában hasznosítanak, ezzel is segítve az orvosok képzését szerte a világban.  Az alkalmazás segít az orvostanhallgatóknak és az orvosoknak a klinikai tapasztalatok megszerzésében azáltal, hogy maguk hoznak döntéseket szimulált, virtuális betegek kezelésére. A valós diagnosztika minden lehetséges aspektusát utánozva az InSimu megváltoztatja a fiatal orvosok gondolkodási és tanulási módját.

A másik magyar győztes a Sineko virtuális diagnózis és teleradiológiája, melynek GRAID szoftvere a radiológiai jelentések lefordításával forradalmasítja a nemzetközi teleradiológiát. Jelentéskészítő asszisztensük segítségével jól strukturált és több nyelvre is könnyen lefordítható orvosi jelentések készíthetők egyetlen kattintással. A platform javítja az orvosi dokumentáció hatékonyságát és minőségét.

A négy hónapos program során személyre szabott mentori támogatáshoz és két európai bootcamp tréningen való részvételi lehetőséghez jutott a két hazai, öt portugál, két-két lengyel és lett, valamint egy-egy cseh, litván, olasz és román csapat. Az európai országoknál mérsékeltebb innovációs szinten lévő 13, Regional Innovation Scheme Programme (RIS) országból érkező 116 pályázó közül választották ki a 15 továbbjutó csapatot.

Az EITH Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése. Tagjai között megtaláljuk Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari vállalatait, kutatóintézeteit valamint a kontinens tíz leginnovatívabb egyeteme közül nyolcat.  Pályázatuk célja az egészségügyi innováció erősítése, illetve a nemzetközi együttműködés erősítése.

 

Forrás:

Virtuális diagnózis és teleradiológia: ilyen is lehetne az egészségügy – 24.hu – 2019. augusztus 21.

Kép forrása: https://eit.europa.eu/news-events/news/eit-health-innostars-awards-2019-boost-start-ups-ris-countries