A szellemi tulajdon védelme
 

Élő mohával kezelnék az idegrendszeri betegségeket

A A A    Nyomtatható verzió

Az Alzheimer, illetve az egyéb memóriazavarok és neuro-pszihiátriai betegségekre több mint egy évszázada nem tudtak kutatók ezrei hatékony terápiát találni, a jelenlegi gyógyszerek csak tüneti kezelést nyújtanak.

Egy sikeresen együttműködő magyar-angol-amerikai-orosz-brazil kutatócsoport azon dolgozik, hogy a kórfolyamatok pontos megismerésével, azok befolyásolásával új terápiás utakat nyissanak ezeknek a betegségeknek a kezelése terén.

Kutatásuk során abból az ismert tényből indultak ki, hogy az agy nem tud önmagának tápanyagot előállítani, ezért azt más forrásból (a test más részeiből) próbálja pótolni. Azonban ha valamilyen oknál fogva ez nem sikerül (sérültek az élettani folyamatok), akkor az idegsejtek nem kapnak „üzemanyagot”, a sejtek éheznek, majd elhalnak.

Miután a növények folyamatosan termelnek cukrot a kutatók már hosszú évek óta nevelnek alacsony szintű mohákat emberi sejtekkel. Az eredmények pozitívak, az emberi sejt és a mohák is életben maradnak bármiféle morfológiai vagy funkcionális elváltozás, károsodás nélkül. A sikert tovább fokozza, hogy genetikai módosításokkal rá tudják venni a mohákat, hogy milyen anyagot termeljenek a test bármely szövete számára.

„Ha beválik a módszer, akkor ez egy olyan felfedezés, amelyet továbbfejlesztve nemcsak gyógyíthatatlan idegrendszeri metabolikus betegségek kezelésére adhat teljesen új lehetőséget. De az egész emberiséget érintő kihívásokra is megoldást nyújthat.” – olvasható a tudomanyplaza oldalán.

 

Forrás:

GYÓGYÍTHATATLAN IDEGRENDSZERI BETEGSÉGEK KEZELÉSE ÉLŐ MOHÁVAL – tudomanyplaza.hu – 2019. augusztus 18.

Kép forrása:   https://pxhere.com/