A szellemi tulajdon védelme
 

Egy klinikai pszichológus és egy vegyész kapta idén A nőkért és a tudományért elismerést

A A A    Nyomtatható verzió

Tizenhét évvel ezelőtt hirdették meg először Magyarországon a „L’Oreal-UNESCO a Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” elnevezésű programot azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges hölgyek kutatási eredményeire.

Az ösztöndíj egyedülálló, csak nőknek szól, fiatal magyar kutatónőket támogat. Minden évben olyan fiatal (30, 34 és 45 év alatti) tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán dolgoznak. Munkájuk fókuszában az eredményes, újszerű és előremutató kutatások állnak.

Az elismeréssel járó 4 000 000 forintot szabadon, szakmai és személyes célokra egyaránt fel lehet használni.

Az elmúlt 17 évben 47 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, összesen több mint 60 millió forint értékben.

A rangos elismerést idén  Bunford Nóra, a Lendület Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány kutatócsoport vezetőjének és Fülöp Lívia a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézetében működő, Neurodegeneratív Betegségek Kutatócsoport vezetőjének ítélte meg az akadémikusokból álló zsűri.

Bunford Nóra – a figyelemhiányos-hiperaktivitás zavart (ADHD-t) olyan innovatív oldalról vizsgálja, amelyre napjainkban egyetlen gyógyszeres vagy pszichológiai kezelés sem ad megoldást.  Elmondása szerint kutatásaitól olyan, a gyakorlatba is átemelhető eredményeket vár, amelyek a megelőzési és terápiás programok fejlesztése révén a fiatalok és családjaik személyes és társadalmi problémáira is megoldást jelenthetnek.

Fülöp Lívia – olyan kutatáson dolgozik, amelynek célja a központi idegrendszeri betegségek, mint például az Alzheimer-kór gyógyítására alkalmazható terápiák fejlesztése.  A kutatónő azt vizsgálja, hogyan segíthetnének abban a sejteknek, hogy megbirkózzanak a stresszhatásokkal és egészségesen folytassák tovább működésüket. Az idegrendszert érő molekuláris stressz kutatása a jövőben nem csupán az Alzheimer-, de a Parkinson-kór vagy akár a depresszió gyógyítására is megoldás lehet. Fülöp Lívia kutatásának eredményei a betegségek szinten tartásában, illetve a gyógyszerfejlesztések területén is mérföldkövek lehetnek.

 

Források:

A nőkért és a tudományért – medicalonline.hu – 2019. szeptember 24.

Változásokat hozhat az Alzheimer-kór kezelésében a L’Oréal és UNESCO díj nyertesének kutatása – u-szeged-hu – 2019. szeptember 24.

Kép forrása: pte.hu