A szellemi tulajdon védelme
 

A Szegedi Tudományegyetem új projektet indított

A A A    Nyomtatható verzió

Az új, tudományos projekt célja egy Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ létrehozása, ahol a leggyakoribb rákos megbetegedések vérben hagyott molekuláris ujjlenyomaton keresztüli onkológiai diagnosztika fejlesztése folyna.

A forradalmian új technológia kidolgozása a Krausz Ferenc fizikus nevéhez köthető tudományos feltételezésre és mérésre épül, amely szerint az emberi vérplazmában olyan molekulák keringenek, amelyek az ember egyedi, nemre, egészségi állapotra jellemző képét mutatják meg. A molekuláris ujjlenyomat készítés lézeres alapú infravörös spektroszkópiával történne, ugyanis a vér molekuláris összetételében bekövetkező minimális változások is kimutathatók ezzel a módszerrel.

Ezeket a kutatásokat kiterjesztenék a daganatos betegségek diagnosztikájánál, ehhez kijelöltek nyolc olyan daganattípust, amely érzékenyebben mérhető ezzel a technikával. 

Az újonnan létrehozott Molekuláris Ujjlenyomat Központ helyszíne a Szegedi Tudományegyetem lesz, a kutatásokhoz és a központ kialakításához szükséges anyagi és infrastrukturális hátteret a Szegedi Tudományegyetem biztosítja.

A kísérleti eredmények kiterjesztéséhez, a valós hasznosíthatósághoz magas elemszámú, nagyszabású klinikai vizsgálat elvégzésére lesz szükség. A vizsgálat során begyűjtött vérminták tárolására a Szegedi Tudományegyetemen nagy kapacitású biobank központot hoznak létre, ami hosszú távon nemcsak ennek a kutatásnak a céljait fogja kiszolgálni, hanem hátteret biztosít másfajta kutatásoknak is.

A Molekuláris Ujjlenyomat Vizsgáló Központ pilot projektet idén mintegy 2,7 milliárd, 2020. és 2024. között pedig további 17,9 milliárd forinttal támogatja a Kormány.

 

Forrás:

A daganatos betegségek korai diagnosztikája érdekében indított új projektet az SZTE – u-szeged.hu 2019. október 08.

Kép forrása: https://szegedma.hu/