A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták az idei Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjakat

A A A    Nyomtatható verzió

November elején adták át az Akadémiai Szabadalmi Nívódíjat, melyet 1997-ben alapított a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Tudományos Akadémia a kiemelkedő feltalálói és tudományos tevékenység elismerésére.

A Nívódíjakat a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából vehették át az érintettek, az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át Veszprémben.

 

A díjazottak:

Dr. Vida Gyula, PhD az MTA ATK MGI tudományos osztályvezető,
gabonanemesítő a klímaváltozás és a népesség növekedése szempontjából kiemelt jelentőségű a durumbúza- nemesítésben és búza rezisztencianemesítésben.


Dr. Hebling János, az MTA levelező tagja, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének egyetemi tanára,
az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, számos szabadalomban testet öltött, az extrém terahertzes lézerimpulzusok létrehozása és alkalmazásukra vonatkozó munkássága.

Dr. Nagy Tibor, a kémiai tudományok kandidátusa
az iparjogvédelmi tudatossággal gondozott, a legkülönfélébb tömítő-, membránszerkezetek, és ezekhez kapcsolódó eszközök kifejlesztésében elért eredményei és azok széles körű hasznosításaiban jeleskedett.

Dr. Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA SZTE Dermatológiai Kutatócsoportjának vezetője, az MTA levelező tagja

a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányuló kutatási területeken nemzetközi szinten kiemelkedő, számos szabadalomban testet öltött, széles körben hasznosított eredményeivel vált népszerűvé.

 

Forrás:

2019. évi Akadémiai–Szabadalmi Nívódíjak – sztnh.gov.hu – 2019. november 06.

Kép forrása: sztnh.gov.hu