A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatócsoport innovatív technológiát dolgozott ki

A A A    Nyomtatható verzió

Számos kutatás bizonyította szerte a világon, hogy a gyógyszerek hatóanyagai a szennyvízzel a környezetbe, onnan pedig könnyen az emberi táplálékláncba kerülhetnek.

A nehezen lebomló gyógyszerhatóanyagok között a környezetben számos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is megtalálható, amelyek jelentősen befolyásolják a hormonrendszert, így elsősorban a vízi élővilágra és annak diverzitására van hatással.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete (CSFK) 2016 óta vizsgálja a különböző gyógyszermaradványok útját a kommunális szennyvízkezeléstől a természetes vizekig.

A magyar kutatók rájöttek arra, hogy a természetes anyagok (komposztálható zöldhulladékok) nagy mennyiségben is képesek eltávolítani a különböző gyógyszermaradványokat a vízből. A zöldhulladékok (pld. fűnyesedék, gyümölcsmaradványok, száradt falevelek) megfelelő komposztálása során ugyanis kis szemcseméretű szerves törmelék keletkezik, amelyet szűrőtöltetként alkalmazva kiszűrik a gyógyszermaradványokat a vízből.

Emellett számos, a környezetünkben képződött talajalapú szerves anyagból, illetve bioszénből készített szűrőtölteteket is vizsgálnak. Az első eredmények igen bíztatóak. Az anyag fizikai tulajdonságainak változtatásával folyamatosan igyekeznek növelni a potenciális szűrőtöltetek hatékonyságát.

A CSFK eddigi eredményeit a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozón mutatták be.

 

Forrás:

Magyar fejlesztés a gyógyszermaradványok ellen – vm-magazin.hu – 2019. október 11.

Kép forrása: https://www.facebook.com/mtacsfkggi/