A szellemi tulajdon védelme
 

Robotépítők mérték össze tudásukat Győrben

A A A    Nyomtatható verzió

World Robot Olympiad™ (WRO™) egy nemzetközi robotépítési és -programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megoldani a feladatokat.

A robotolimpia világdöntőjét most először rendezték meg Európában. Az Edutus Egyetem pályázatának köszönhetően az idei robotépítő világdöntő rendezésének jogát Magyarország nyerte el. A verseny november 8. és 10. között zajlott, melynek a győri Olimpiai Sportpark adott otthont. 73 országból közel 3000 résztvevő mérte össze tudását. A megmérettetésen 8 és 25 év közötti fiatalok versengtek, köztük 6 magyar csapat, négy kategóriában indult a versenyen.

A világ legjobbjai között két magyar csapat is – A B-iThunterz mellett a FazekasRoboTeam Második Mlet formációja is – igen előkelő, 33-ból az ötödik helyet érte el.

A versenyzőknek a robotokat a helyszínen kellett összerakniuk. A feladatok között szerepelt focizó és ételpazarlással kapcsolatos feladatot megoldó robotot is. Ezek a kategóriák általános és középiskolás korúaknak szóltak, akik az építkezésnél legót használtak. Az egyetemistáknak, főiskolásoknak összetettebb feladatot kellett megoldaniuk, ők fém alkatrészekből építkeztek.

A feladatokban a tudás mellett a problémamegoldás és az együttműködés segítette a csapatokat.

Már lehet jelentkezni a WRO2020-as regionális elődöntőre: https://wro.hu/jelentkezes/2020-versenyszezon/

 

Forrás:

Győrben rendezték a robotépítő-verseny döntőjét – hirado.hu – 2019. november 10.
WRO Magyarország – https://wro.hu/

Kép forrása: https://wro.hu/