A szellemi tulajdon védelme
 

Mégis létezik az ötödik erő?

A A A    Nyomtatható verzió

A fizika jelenleg elfogadott modellje szerint négy alapvető kölcsönhatás - a gravitáció, az elektromágnesesség, az erős és a gyenge kölcsönhatás - irányítja világunkat.

A Magyar Tudományos Akadémia debreceni kutatóintézetében (ATOMKI) Krasznahorkay Attila és munkatársai még 2016-ban végzett kísérletük során, miközben a sötét kölcsönhatás közvetítő részecskéjét, a sötét fotont keresték, – amerikai fizikusok feltételezése szerint – egy ismeretlen, új, ötödik erőt sikerült kimutatniuk. A fizikusok az új részecskét X17-nek nevezték el. A véletlenül felfedezett univerzumot mozgató ötödik erő, a sötét anyag és sötét energia mibenlétére ad magyarázatot.

Még 2016-ban a magyar kutatók kísérletéről a neves brit tudományos folyóirat a Nature is közölt cikket. Egyes fizikusok szerint nem volt új a felfedezés, pusztán mérési hiba állhatott az eredmények mögött.

A debreceni fizikusok egy frissen végzett, újabb kísérlete során, miközben a hélium magját gerjesztették, egy másik anomáliát figyeltek meg: az atomok gerjesztett magjának elektron-pozitron párok kibocsátása közben a részecskék úgy viselkedtek, ahogy a jelenlegi fizika ismeretei szerint nem kellene.

Krasznahorkay Attila nyilatkozata szerint ezzel az eredményükkel már két különböző kísérletük is van, amely az X17 részecske létezésére utal.

A szakemberek legfrissebb eredményéről a CNN is beszámolt, mely szerint a magyar fizikusok áttörést érhettek el az ötödik alapvető természeti erő, azaz a kölcsönhatás létezésének bizonyításában. A CNN cikkében a Kaliforniai Egyetem fizikusa, Jonathan Fent arról beszélt, hogy évek óta követi a magyarok munkáját, és szerinte közel járnak ahhoz, hogy egy mindent megváltoztató áttörést érjenek el. Ha sikerül reprodukálniuk az eredményüket, akkor az a Nobel-díjat jelenti számukra.

 

2016-ban a Nature szaklapban megjelent cikk:

http://www.nature.com/news/has-a-hungarian-physics-lab-found-a-fifth-force-of-nature-1.19957?WT.mc_id=TWT_NatureNews

A témával kapcsolatban korábban megjelent cikkünk:  http://www.szellemitulajdon.hu/hirek/1305/ismeretlen-erot-talalhattak-az-mta-atomkiban-debrecenben.html

 

Forrás:

Magyar fizikusok felfedezték a természet ötödik kölcsönhatását – index.hu – 2019. november 25.

Kép forrása: http://debrecen-portal.hu/