A szellemi tulajdon védelme
 

A negatív élményekért lehet felelős az agyban felfedezett új sejtcsoport

A A A    Nyomtatható verzió

Nyiri Gábor és kutatócsoportjának új eredménye egy eddig nem azonosított sejtcsoport felfedezése az agyban, amely a negatív élmények feldolgozásában tölthet be kulcsszerepet.

A kutatók különféle molekuláris jelölési módszerekkel követték, hogy mely idegsejtek nyúlványai (axonjai) közvetítik a negatív tapasztalatok információit az agyi feldolgozás során. A nyomok az agytörzs egy korábban még nem ismert serkentő sejtcsoportjához vezettek.

„A sejtcsoport különlegessége, hogy rengeteg bemenetet kap a negatív tapasztalatokat közvetítő érzékszervi központoktól, az idegsejtek kimenő nyúlványai pedig éppen a negatív tapasztalatokat feldolgozó agyterületeket érik el. Ettől még lehet több ilyen központ is, azonban a kutatók élő egerek vizsgálatával kimutatták, hogy ezeknek a sejtcsoportnak az aktiválása éppen azokat a reakciókat – agresszív vagy depresszív, szorongó viselkedés – váltották ki, amelyeket a teljes rendszer aktiválásától elvárnánk. Gátlása pedig meggátolta a negatív élmények megtanulását.” – olvasható az mta.hu oldalán.

A felfedezésre a gyógyszerkutatóknak is érdemes lehet odafigyelniük, ugyanis a népbetegségnek számító depresszió új terápiás módszereinek kidolgozására is esély nyílhat.

Az MTA kutatóinak eredménye a Science című tudományos folyóiratban látott napvilágot, munkájukat a Nemzeti Agykutatási Program 2.0 támogatta.

 

Forrás:

A rossz élmények feldolgozásában fontos sejteket fedeztek fel az MTA-n

Kép forrása: https://agykutatas.hu/