A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók a kutyák arcfeldolgozási képességét vizsgálták

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE Etológiai Tanszék kutatói MRI kísérletben készített vizsgálataik során arra voltak kíváncsiak, hogy az arcok a kutyák számára is különleges jelentőségűek-e.

Két kísérletben nézték meg az arcokra adott agyi reakcióikat. Az elsőben a kutyáknak élőben mutatták egy ember arcát – a fej körvonala, tehát a fülek, áll, haj nem volt látható – és egy azonos alakú, egyszínű felületet, majd összehasonlították a két ingerre adott agyi aktivitást. A második kísérletben szigorúbb kontrollt alkalmaztak, az élőben is bemutatott arcokat ugyanezen emberekről készült fotókkal és az ezekből alkotott összekevert mozaikos képekkel hasonlították össze.

Az első kísérletben több agyterület is nagyobb aktivitást mutatott az élő arc bemutatásakor, míg a második kísérletben, amikor az alacsony szintű vizuális jellemzőkre is kontrolláltak, az elsőnél tapasztalt aktivitás már nem volt megfigyelhető.

Az eredmények azt valószínűsítik, hogy a kutyák arcfeldolgozása nem annyira kifinomult, mint az emberé. Az eredményt összehasonlították egy korábbi viselkedési vizsgálat eredményeivel is, amely azt bizonyítja, hogy a kutyák speciális képzés nélkül nem képesek arc alapján kiválasztani a saját gazdájukat sem, ha nem látják a körvonalait.

 

Forrás:

A kutyák arcfelismerő képességét vizsgálták az ELTE kutatói – hirado.hu – 2020. március 03.