A szellemi tulajdon védelme
 

Egy magyar cég is fejleszt olyan mobilapplikációt, ami megmondja,

A A A    Nyomtatható verzió

A külföldi példákhoz hasonlóan a magyar Visual Cortex Kft. is fejleszt egy új, nyílt forráskódú mobilappot VirusContact néven, amely alkalmas lesz arra, hogy megmutassa a jelen egészségügyi helyzetben az alábbi fontos információkat:

·         találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt 14 napban,

·         mikor és mennyire volt közel hozzánk,

·         mennyi ideig tartózkodtunk egymás közelében. 

Az app nem kifejezetten csak a magyar piacra készül, és nem is az azt fejlesztő cég adná ki, hanem egy nagy, ismert egészségügyi szervezet partnert keresnek ehhez, például a WHO-nak is odaadnák az appot – olvasható a porfolio.hu oldalán.

Az applikáció működéséről az alábbiak olvashatók a cég alapítójától egy facebook posztban:

„Ha valakiről kiderül, hogy beteg, nyilván az első dolga értesítenie azokat, akikkel kapcsolatba lépett, érintkezhetett, felhívja a családtagjait, barátait, kollégáit. De azokat, akikkel esetleg tömegközlekedési eszközön vagy egy boltban, utcán találkozott, nem tudja értesíteni, nem is tudja, hogyan értesíthetné őket. Az app viszont képes megjegyezni, és összevetni a felhasználók tartózkodási helyének adatait, és a bluethooth kapcsolatnak köszönhetően azt is, mekkora távolságra voltak egymástól, illetve mennyi ideig tartózkodtak egy helyen.

Ha valaki beállítja magáról, hogy pozitív lett a koronavírusra a tesztje, akkor – ha a többi felhasználó ezt kéri - értesítik azokat, akik az elmúlt 14 napban keresztezték az illető útját, egymás mellett 10 méteres körzetben tartózkodtak.

Az app önkéntes alapon működik, azaz nem egy hivatalos adatbázisból, hanem a „közösségi” adatokból építkezik.  Azt fogja koronavírusosnak jelezni, aki magáról ezt állítja az appban egy nyilatkozatban. Itt felhívják a figyelmet arra, hogy bűncselekményt követ el, aki hamisan nyilatkozik erről. Az appon keresztül átadott adatokat egy még ki nem választott, nagy, biztonságos felhőszolgáltató felhőjében tárolják a tervek szerint, 14 nap elteltével pedig automatikusan törlik ezeket.” 

 

Forrás:

A koronavírust is megfékezheti az app, amit egy magyar cég fejleszt – portfolio.hu – 2020. március 20.

Kép forrása:  http://www.cortex.hu/