A szellemi tulajdon védelme
 

Covid-19 terápiában eredményesen alkalmazható

A A A    Nyomtatható verzió

Az Alkaloida Zrt. tiszavasvári telepén állítja elő azt az egyébként maláriaellenes hatóanyagot, amelyről a legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható.

Az alapanyaggal kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban.

Ennek alapján úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.  

Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány. A cég nagyjából 4 tonna alapanyaggal rendelkezik, ebből akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert készíthetnek Magyarországon.

„A részvénytársaságot Kabay János gyógyszerész alapította 1927-ben, zöld máktokból történő morfin gyártására. A gyáralapító szabadalma képezi jelenleg is a morfin ipari előállításának alapjait az egész világon. Az ALKALOIDA Vegyészeti Gyár Zrt. fő tevékenysége gyógyszer hatóanyagok, intermedierek, kész gyógyszerek gyártása és értékesítése mind a hazai, mind a külföldi piacokon. A részvénytársaság alkaloid származékok, valamint pszichotróp vegyületek elismert gyártója Magyarországon és egyike annak a néhány vállalatnak, amely a világon ilyen anyagok gyártásával foglalkozik.” - olvasható az Alkaloida Zrt. oldalán.

 

Forrás:

Koronavírus: van egy anyag, ami hatékonynak tűnik a betegségkezelésében – portfolio.hu

– 2020. március 30.

Kép forrása:  https://alkaloidazrt.hu