A szellemi tulajdon védelme
 

Egyes kutyák miért élnek meg matuzsálemi kort?

A A A    Nyomtatható verzió

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Etológiai tanszék kutatói arra keresték a választ, hogy egyes kutyák vajon miért élnek meg matuzsálemi kort.

Két idősebb, egy 27 és egy 22 éves kutya genetikai adatait kezdték el elemezni úgy, hogy azokat 850 átlagos élethosszú kutya adataival vetették össze. Az adatokat szuperszámítógépek segítségével elemezték.

A kutyák teljes genomját átvizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy a legöregebb matuzsálemek génjei halmozottan tartalmaznak élettartamot növelő génváltozatokat. A legtöbb ilyen gén a sejtek energiatermelésével, önfenntartásával és a DNS-hibák javításával kapcsolatos funkciókat látják el.

Az analízist egy korábbi, emberi matuzsálemeket vizsgáló kutatás mintájára is lefuttatták, célzottan az öregedéssel összefüggésbe hozható génekre fókuszálva. A két kutya esetében 24 ilyen variánst sikerült felderíteni. Mindezek fontos kezdeti lépést jelenthetnek a kutyák egészséges öregedésének és hosszú életének genetikai feltételeit feltáró kutatások számára.

A kutatás vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a különlegesen hosszú életkor elérésében a környezet is fontos szerepet tölt be. Mindkét vizsgált kutyus vidéken, teljesen szabadon élt és sok kutyával, emberrel volt kapcsolatban. Ebben hasonlítottak egy 29,5 évet élt világcsúcstartó ausztrál matuzsálemhez.

A kutatók szeretnék eredményeiket megerősíteni további idős kutyák vizsgálatával, ezért kérik, hogy aki 22 éven felüli kutyát ismer és szívesen részt venne a kutatásban, jelentkezzen a honlapjukon.

 

Forrás:

Különleges gének miatt élnek meg matuzsálemi kort egyes kutyák -index.hu – 2020. április 16.