A szellemi tulajdon védelme
 

Komposztálás a lakásban?

A A A    Nyomtatható verzió

Pancsa Emese, formatervező új, szerves hulladék rendszerével megteremtette a beltéri komposztálás lehetőségét. Az okosszemetesből és edukációs applikációból álló Compocitynél még gilisztákra sincs szükség.

Emese mindig is arra törekedett, hogy szakmája valamilyen módon segítse a különböző fenntarthatósági törekvéseket. 2018 óta kísérletezik a különböző komposztálási eljárásokkal, majd hosszas kutakodás után talált rá arra a mikroorganizmusra, amit egy keleti komposztálási technológia már többezer éve alkalmaz. Míg a klasszikus komposzt 3-4 hónap alatt készül el kültéren és a folyamatban a tápanyagérték jelentős része megsemmisül, addig Emese és csapata általa alkalmazott, zárt erjesztési eljárásban a hozzáadott mikroorganizmusok egyfajta probiotikumként megőrzik a tápanyagok magas minőségét. Ráadásul a hagyományos komposztálásnál jelentősen gyorsabban, 2-4 hét alatt zajlik le a teljes lebomlás. Az okosszemetes első prototípusa Hollandiában, magyar és holland szakemberekkel közösen született meg.

A Compocityt a megalkotása óta eltelt egy évben egy komplett városi rendszerré fejlesztettek. A beltéri komposztáló a háztartási hulladékot automatizáltan alakítja komposzt anyaggá és biopermetté. A használónak két dolga van: behelyezni a hulladékot a kukába (az applikáció segítségével megnézheti, mit tehet bele és mit nem), majd kiüríteni azt. Maga a komposztálás mellett ügyelni kell arra is, hogy a rendszer fenntartható legyen és az elkészült komposzt a megfelelő helyre kerüljön. A Compocity rendszerében vannak szenzorok, amik mérik, mennyi súly gyűlt össze a kapszulában, mekkora a komposzt nedvességtartalma, hőmérséklete.

A szolgáltatás része, hogy a bejövő adatok alapján a Compocity csapata meg tudja mondani, hogy az adott komposzt minősége mire alkalmas, és mire nem.

A Compocityt először egy kisebb, 2-3 hónaposra tervezett pilotprojekt keretében szeretnék népszerűsíteni, majd az eredményeket leszűrve készülnének elő a sorozatgyártásra.

Az új komposztálási rendszerről további érdekességek olvashatók a forbes.hu oldalán.

 

Forrás:

Okoskukával könnyítené meg a beltéri komposztálást a magyar formatervező - forbes.hu – 2020. május 11.

Kép forrása:  https://www.facebook.com/compocity.help/