A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók feltérképezik

A A A    Nyomtatható verzió

Az új koronavírust SARS-CoV-2-nek nevezték el. A  betűszó első fele - SARS - a súlyos akut légúti tünetegyüttes (severe acute respiratory syndrome) rövidítéséből származik, ami arra utal, hogy a betegség hátterében elsősorban légzőszervi tünetek állnak. Ahogy azonban egyre nagyobb számban érkeznek a klinikai adatok a betegségről, sokasodnak az arra utaló bizonyítékok, hogy az idegrendszer és az agy is érintett lehet a fertőzésben.

A korábbi hasonló rokon koronavírusok a SARS és a MERS esetében is kimutatták idegrendszerre jellemző fertőzés hatásukat. A CoV-2-nek is számos olyan tünete (például az íz- és szagérzékelés elvesztése, a fejfájás, a zavartság, a hirtelen fellépő láz vagy a stroke, a rohamok és görcsök) utal arra, hogy az új koronavírus-fertőzésben jelentős lehet az idegrendszeri érintettség.

„A neurobiológiai kutatások nemzetközi élvonalába tartozó Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben (KOKI) dolgozó Dénes Ádám és munkatársai Hortobágyi Tibor neuropatológussal együtt a világon az elsők között kezdték meg az előkészületeket és az engedélyeztetési folyamatot arra, hogy Covid-19-ben elhunyt betegek idegszöveti mintáit vizsgálják. Céljuk annak felderítése, hogy a vírus képes-e megfertőzni az idegrendszert, és ha igen, mely agyterületek lehetnek érintettek. Emellett azt is vizsgálják, hogy a vírusfertőzés okozta lokális vagy szisztémás gyulladásos folyamatok hogyan hatnak az agyra.” .”- olvasható az MTA oldalán megjelent cikkben.

Eredményeik a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek.

A kutatás részleteiről bővebben az MTA oldalán lehet olvasni.

 

Forrás:

Mit tesz a koronavírus az aggyal? Magyar kutatók új kezelési módszereket keresnek – mta.hu – 2020. május 13.

Kép forrása:  http://koki.hu/