A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb elemek gazdagítják a Hungarikumok Gyűjteményét és a Magyar Értéktárat

A A A    Nyomtatható verzió

A Hungarikum Bizottság idei első ülésének döntése értelmében a jövőben a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás. Ezekkel a tételekkel 75-re emelkedett a Hungarikumok Gyűjteményében található nemzeti értékek száma.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepét, a klasszikus magyar szablyavívás a magyar kardiskola alapját jelképezik. A tiszavirág védett természeti- és tájérték, amely nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló. A szőregi rózsatő fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, elismert exportcikkünk.

A bizottság további nyolc érdekességgel gazdagította a Magyar Értéktárat. Úgymint a hajdúnánási szalmafeldolgozást, mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a kocsi kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált. Így a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175-re emelkedett.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokkal kapcsolatban már korábban megjelent egy összefoglaló cikkünk.

 

Forrás:

A csíksomlyói búcsúval, a klasszikus magyar szablyavívás hagyományával is bővült a Hungarikumok Gyűjteménye – kormany.hu – 2020.május 21.

Kép forrása:  https://magyartermekonline.hu/