A szellemi tulajdon védelme
 

Egyszerűbb utazástervezés egy hazai applikációval az elektromos autóknak

A A A    Nyomtatható verzió

Az elektromos autózás utazástervezéssel kapcsolatos nehézségeire nyújt költséghatékony megoldást a BME hallgatóiból álló startup csapat Volteum applikációja.

Eddig csak számos nehézség árán lehetett megtervezni az elektromos autós utakat. Azt például, hogy egy villanyautóval meddig lehet eljutni, hol üzemelnek töltőpontok, kell-e ott fizetni és ha igen milyen árazás alapján, több alkalmazás és weboldal segítségével lehetett megbecsülni.

Az ingyenes Volteum alkalmazással mindez sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá és megbízhatóbbá válik.

Az applikáció valós idejű és historikus adatokat felhasználva pontos becslést ad az akkumulátor merülésére, ezáltal pedig optimális útvonalat tervez a töltőpontok beillesztésével. Az alkalmazás egyszerűségét és kényelmét a kezelőfelülete biztosítja: a felhasználó megadja az autója aktuális töltöttségi állapotát, úti célját, ezt követően pedig az algoritmus által tervezett útvonalat egy kattintással átülteti a navigációs rendszerébe, és már indulhat is.

Emellett a Volteum könnyen összehasonlíthatóvá teszi az egyes töltők árazását is: csak meg kell adni, hogy milyen autót és hány százalékról hány százalékra szeretnék tölteni, és már látható is, hogy ez mennyibe kerülne és mennyi időbe telne a közelben levő töltőknél.

Az alkalmazás 2019-ben megnyerte a régió meghatározó energetikai startup versenyét, az MVM Edisont.

 

Források:

Ismét egy magyar megoldás hozhat forradalmi előrelépést az e-mobilitásban. – technokrata – 2020. július 30.
Volteum - https://startitkh.hu/portfolio-item/volteum/
Mi az a Volteum? - https://volteum.io/

Kép forrása: https://www.facebook.com/Volteumapp/