A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb nemzetközi elismerést vehetett át a Svájcban kutató magyar neurobiológus

A A A    Nyomtatható verzió

Dr. Roska Botond neurobiológus kapta idén az egyik legjelentősebb európai tudományos elismerést, az egymillió euróval járó Körber-díjat, melyet minden évben csak egyetlen európai tudósnak adományoznak.

A magyar neurobiológus a látásjavítás és a retinakutatás egyik legnagyobb hírű szaktekintélyének számít a világon. Kutatócsoportjával elsőként térképezték fel, hogy a látórendszer különféle sejtjei hogyan nyerik ki a környezetből a vizuális információt. Jelenleg egy olyan megoldáson dolgozik, amellyel újra látást adhat azok számára, akik genetikai szembetegségben szenvednek. Olyan látásérzékelőt fejlesztettek ki, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képes eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

Roska Botond magas szinten végzett munkáiért már korábban is számos hazai és nemzetközi elismerést kapott: 2019-ben elnyerte a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi díját, a Semmelweis Budapest Awardot, még ugyanebben az évben a Magyar Szent István-rend kitüntetésében részesült.  Ugyancsak 2019-ben az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért elnyerte a Bressler-díjat,  majd az évről-évre agykutatókat elismerő Alden Spencer-díjat, és a Louis Jeantet orvosi díjat.

 

Forrás:

Vakságot gyógyít – kitüntették. Roska Botond egymillió eurós Körber-díja – azuzlet.hu -2020. szeptember 08.

Kép forrása: https://www.koerber-stiftung.de/