A szellemi tulajdon védelme
 

A magyar agrárgazdaság sikeréhez járulnak hozzá fiatal innovátorok ötletei

A A A    Nyomtatható verzió

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Design Terminal támogatásával 2019-ben elindított Nak TechLab inkubációs programja a mezőgazdaság kiaknázatlan lehetőségeinek feltárására törekszik. Legutóbb meghirdetett ötletversenyükre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív elképzeléseikkel és hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós, gyakorlati agrárproblémákra válaszolnak.

Az első helyezett a CowBaj csapat lett, szarvasmarha-sántaságot előrejelző ötletükkel, mellyel a szarvasmarha-tenyésztés gyakorlatában nyújtanak segítséget. Megoldásuk egy erre automatizált rendszer, amely mesterséges intelligenciával figyeli meg az állatok viselkedését és mozgását. A kamerás megfigyelés adatait a rendszer továbbítja egy számítógépes alkalmazásba, ahol a gazda követni tudja a szarvasmarhák állapotát.

Különdíjas lett a Tornádó nevű csapat. Megoldásuk egy infrakamera-rendszer, mely képes változatos körülmények között is megbízhatóan és pontosan visszaadni a növények hőmérsékletét, ezzel segítve az optimális termelést.

 

Források:

Ők nyerték a NAK egyetemi versenyét – designterminal.org.hu – 2020. augusztus 23.

Magyar mesterséges intelligencia-fejlesztés segítheti a szarvasmarha sántaság elleni fellépést – magro.hu – 2020. augusztus 18.

Kép forrása:  http://nak.designterminal.org/