A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar szakemberek igazolták egy japán hatóanyag COVID-19 elleni hatékonyságát

A A A    Nyomtatható verzió

A Természettudományi Kutatóközpont (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei a japán favipiravir antivirális gyógyszer hatékonyságát igazolták COVID-19 fertőzés ellen.

A Japánban végzett vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a favipiravir hatóanyagot tartalmazó Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket mint a láz vagy a légzészavar. A magyar vizsgálatok megerősítették két, favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszer – Remdesivir és Avigan – COVID-19 fertőzés elleni eredményes hatását. Az Avigan stabilizálta a betegek állapotát, ennek köszönhetően sok esetben elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés.

A magyarországi klinikai vizsgálatokhoz szükséges engedélyek birtokában az orvostudományi egyetem klinikáin és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben megkezdődhet a gyógyszerek felhasználása.

Forrás:

Hatékonynak bizonyult a favipiravir a COVID-19 ellen, kezdődhet a magyar betegek kezelése – hvg.hu – 2020. szeptember 30.

Kép forrása:  https://asia.nikkei.com/