A szellemi tulajdon védelme
 

Emberi retinát hoztak létre laboratóriumi körülmények között

A A A    Nyomtatható verzió

A látásjavítás és a retinakutatás egyik legnagyobb hírű szaktekintélyének számító dr. Roska Botond vezetésével a bázeli szemintézet kutatócsoportjának sikerült mesterségesen olyan fényérzékeny retina organoidot létrehozni, mely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Az eljárás során felnőtt donorok bőréből vagy véréből izolált, már differenciált sejteket juttatják vissza őssejt állapotba, melyekből aztán a testen kívül, az eredetivel nagyban megegyező, korlátlan számú retina szövet növeszthető.

Az eredmények alapján a jövőben akár személyre szabott, látást érintő terápiát is kidolgozhatnak, hiszen a beteg sejtjeiből növesztett mesterséges szövet a betegre jellemző betegséget is hordozza, így azon a terápiás eljárások hatásai közvetlenül vizsgálhatóvá válnak.

Emellett a kutatóknak a világon elsőként sikerült szervdonorokból származó izolált emberi retinán elektrofiziológiai módszerekkel fényválaszt mérni, ami közelebb vihet a szerv működésének megértéséhez.

A több éves kutatómunkában a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Retina Laboratóriuma is részt vett.

 

Forrás:

SIKERÜLT FUNKCIONÁLIS EMBERI RETINÁT LÉTREHOZNI LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT – semmelweis.hu – 2020. október 06.

Kép forrása:  https://pcworld.hu/