A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar szakemberek innovatív mammográfiai szoftvert fejlesztettek

A A A    Nyomtatható verzió

Ez év szeptemberében elnyerte a brit nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS most első alkalommal átadott Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban (Artificial Intelligence in Health and Care) díját a MIA névre hallgató, magyar radiológusok által fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló emlődiagnosztikai mammográfiai szoftvere.

Az origo.hu oldalán megjelent beszámoló szerint „A Mia több millió páciens mammográfiai képi adatait modellezi matematikailag, és ezekből folyamatosan tanulva (deep learning) képes észrevenni a rákgyanús elváltozást. Az emberi befogadóképességet meghaladó mennyiségű adatot képes átlátni, valamint olyan vizuális eltérést is észrevehet, amiben az emberi szem gyengébben teljesít. Tekintettel arra, hogy kellő biztonsággal tud diagnózist adni, csökkenti a túlterhelt radiológusokat elárasztó monoton munka mennyiségét, és támogatja őket a döntéshozatalban. Bevezetésével a diagnosztikus kapacitás növelhető, illetve a felszabaduló időben a szakemberek a valódi orvosi problémamegoldásra tudnak fókuszálni, több idejük marad a betegekre.”

A MIA az Egyesült Királyság 15 szűrőközpontjában kerül bevezetésre, azonban a hazai emlőszűrésben kötelező radiológiai munkamenetbe is jól illeszkedhet, ezért a szakemberek célja, hogy a módszer minél hamarabb elérhetővé váljon az itthoni egészségügyi ellátórendszerben is.

A dr. Kecskeméthy Péter által vezetett londoni központú vállalatnak – Kheiron Medical Technologies –  budapesti leányvállalata, jelenleg 8 alkalmazott munkatárssal és több mint 20 magyar radiológussal dolgozik együtt folyamatosan, akiknek a munkája döntő fontosságú az eddigi sikerekben.

 

Forrás:

Magyar radiológusok nyertek díjat mesterséges intelligenciával – index.hu – 2020. október 21.

Kép forrása:  https://www.kheironmed.com/meet-mia