A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók újabb felfedezése a koronavírussal kapcsolatban

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársainak részvételével zajló kutatás alapján elmondható, hogy a tüdőgyulladást okozó SARS-CoV-2 vírusok az érintett beteg felső légútjaiból származnak, tehát nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy ezek a vírusok a levegőből közvetlenül a tüdőbe jutnak. A belélegzett vírusok nagy része ugyanis az orrüregben, a szájüregben és a torokban tapad meg és ahhoz, hogy tüdőgyulladás alakuljon ki, a vírusoknak sokkal mélyebbre kell jutniuk.

A szakemberek kutatásuk során olyan számítógépes modellt alkalmaztak, amely a vírushordozó részecskék légúti kiülepedését határozza meg. A szimulációk azt mutatták, hogy nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy egy légvétel nyomán akár csak egyetlen vírus is a tüdő mélyére jusson, a belélegzett vírusok nagy része ugyanis az orrüregben, a szájüregben és a torokban tapad meg.

A magyar kutatók megállapítása szerint a tüdőgyulladás kialakulását felső légúti tünetek megjelenése előzi meg, azaz a vírusok nem egy másik betegből, hanem a saját felső légútjainkból származnak.

A legfrissebb kutatási eredményeket a Scientific Reports című folyóiratban publikálták.

Annak a pontosabb megértéséhez, hogy a felső légutakból hogyan jutnak a vírusok a tüdőbe, további kutatásokra van szükség. A beszámoló szerint a kutatók szeretnék azt is megvizsgálni, hogyan befolyásolja a légzési mód a vírusok légúti kiülepedését.

 

Forrás:

Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést – hvg.hu – 2021. január 27.

Kép forrása:  https://www.egeszsegkalauz.hu/