A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar eredmények születtek a BCG oltás és a koronavírus immunolgóiai kapcsolatának felderítésében

A A A    Nyomtatható verzió

A BCG vakcinát a tuberkulózis megelőzésére 1954-től Magyarországon is kötelezően alkalmazzák. Maga az oltás egy legyengített kórokozót tartalmazó vakcina, amely az emberre nem veszélyes. A szakirodalomban közismert, hogy a BCG-oltás, más, például különböző légúti fertőzések ellen is véd.  Az oltás e védő szerepét a koronavírus-fertőzés esetében is felvetették, a BCG-oltás esetleges pozitív hatásairól a világjárvány tavaszi szakaszában már jelentek meg cikkek.

Különösen a járvány első hullámában figyelték meg, hogy azokban az országokban, ahol az oltási programot felfüggesztették vagy be sem vezették (mint például Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban), a járvány drámai mértékben követelt áldozatokat.  Dr.Ruppert Mihály PhD-hallgató epidemiológiai vizsgálata szerint azokban az országokban, ahol a 20. század első felétől kezdődően (ide sorolható Brazília, ahol 1920-as évektől, illetve Japán, ahol 1937-től végeznek rutinszerű oltást) egészen napjainkig az újszülöttkori BCG oltást kötelező jelleggel alkalmazzák, a COVID-19 fertőzés az átlagnál kisebb mértékben vezet a betegek halálához. Amennyiben a megfigyelés helytálló, Magyarország a kedvezőbb helyzetű országok közé sorolható.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói most 802 olyan közös fehérjerészletet találtak a BCG oltás és a SARS-CoV-2 vírus között, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni immunválaszban.

Virok Dezső az SZTE Orvosi Mikrobiológiai Intézet docense elmondása szerint a közös fehérjerészlet keresztimmunitást eredményezhet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki később megfertőződik koronavírussal, akkor az immunrendszer azután már felismeri a fertőzést és védekezhet ellene.

Szegeden tovább folynak a BCG-oltással kapcsolatos vizsgálatok, amelyek várhatóan az év középére befejeződhetnek.

A magyar kutatók eredményei a rangos Clinical and Translational Immunology folyóiratban is megjelentek.

 

Források:

Áttörést hozhat magyar tudósok kutatása a BCG-oltás és a koronavírus összefüggéseivel kapcsolatban – hirado.hu – 2021. február 21.

A BCG-oltás hatása a koronavírus-fertőzésre – szimpatika.hu – 2021. február 21.

Kép forrása: https://www.egeszsegkalauz.hu/