A szellemi tulajdon védelme
 

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik legjobb egyeteme a QS globális felsőoktatási rangsoraiban

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) összességében a világ felsőoktatási intézményeinek top 2 százalékában szerepel.

A brit Quacquarelli Symonds listáján az SZTE több szakterületen is dobogós helyen végzett: az élet- és orvostudományok tudományterületén a 451-500. helyezést érte el, míg az orvostudományi szakterületen a prominens 351-400. helyen végzett az intézmény. A mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szakterületet vizsgáló tematikus listán a 351-400. helyen teljesített, a biológiai tudományokban pedig az 501-550. helyet tudhatja magáénak.

A természettudományok tágabb kategóriáján belül – a kémia szakterületet vizsgáló listán is jogosan szerepel az SZTE, hiszen az 551-600. hellyel állhatott dobogóra. Idén először a fizika és csillagászat szakterületére is felkerült a hazai egyetem, melyen szintén az 551-600. helyet sikerült megszereznie.

A felmérés összeállítói 5 tudományterületet és 51 szakterületet vizsgáltak meg, melyben 1453 felsőoktatási intézményt rangsoroltak. A listák összeállításakor figyelembe vették – szakterületenként eltérő súlyozással – az akadémiai szféra és a munkáltatók értékeléseit, valamint a tudományos munkák idézettségét jellemző két mutatót: az egy műre eső idézetek számát és a Hirsch-indexet.

A Szegedi Tudományegyetem, évről-évre rangos pozíciókat foglal el a QS globális felsőoktatási rangsoraiban.

Forrás:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2021-marcius/dobogos-helyeken-szte-qs?objectParentFolderId=19396&fbclid=IwAR3GBwPgUWDOrkkUu9iX2n2yrZv5zQXeqqTsWNf2XTexDw1mrAdoHxPIADY

Kép forrása:  https://www.inf.u-szeged.hu/