A szellemi tulajdon védelme
 

Zöld, piros, sárga, rózsaszín vagy fehér háló legyen?

A A A    Nyomtatható verzió

A szélsőséges időjárási viszonyok között egyre nagyobb problémát jelent a növényeket érő hőstressz és intenzív besugárzás, ami napégést, valamint a termés mennyiségének és minőségének csökkenését eredményezi. Védekezésül különböző színű árnyékoló hálókat használnak a termelők, de hogy a színek hogyan befolyásolják a termést, arra most egy magyar kutatás során derült fény.

Ambrózy Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fiatal kutatója hazai klimatikus viszonyok között végzett kutatást a fotószelektív árnyékolókkal kapcsolatban. Vizsgálatai során érdekes eredményeket hozott nyilvánosságra.

A fiatal kutató kísérletei során a termesztésben egyre nagyobb teret hódító kápia paprika legfontosabb értékmérő tulajdonságait, így a termésmennyiséget és minőséget, a C-vitamin-tartalmat és a piros színért felelős karotinoidok mennyiségét vizsgálta annak függvényében, hogy a termesztés során zöld, piros, sárga, rózsaszín vagy fehér hálót alkalmaztak a növények árnyékolására.

A kutatási eredmények alapján a termelőknek  a kápia szabadföldi termesztéséhez a sárga színű árnyékoló háló alkalmazását javasolják, mivel ennek használata szignifikánsan magasabb termésmennyiséget eredményezett, a rózsaszín háló ugyanakkor a C-vitamin-tartalmat serkentette.
A széles körben használt zöld háló negatív hatást gyakorolhat a termésmennyiségre, míg a gyümölcs minőségére pozitívan hatott.

A kutatások azt is igazolták, hogy a szabadföldi paprikatermesztésben az árnyékoló háló nem befolyásolja a Kárpia- és Karpex-hibridek összes karotinoid tartalmának alakulását a mi éghajlati viszonyaink mellett.

További érdekesség, hogy a napégett bogyó egészséges szövetei és az ép bogyók szövetei között nem volt különbség a C-vitamin-tartalmat tekintve, nem úgy a karotinoid-tartalmat, amely jóval kevesebb a napégetett bogyók esetében.

 

Forrás:

https://www.origo.hu/tudomany/20210318-kapia-paprika-mate.html

Kép forrása:  https://duna-r.hu/