A szellemi tulajdon védelme
 

2020. évi Innovációs Nagydíj elismerések

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által alapított elismerést, a Magyar Innovációs Nagydíjat 1992 óta Magyarországon bejegyzett vállalkozások kaphatják. Azok a vállalkozások esélyesek, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az innováció kiindulási alapja tudományos kutatás, műszaki-fejlesztési eredmény, szabadalom, know-how alkalmazása, technológia-transzfer stb. lehet.

A 29. Magyar Innovációs Nagydíj kiírásra összesen 69 pályázat érkezett be, ezekből a bírálóbizottság az értékelési szempontok szerint, a legjobbnak minősített 14 pályázat közül választotta ki a díjazott, ill. a kiemelt elismerésben részesülő pályázatokat.

Innovációs Nagydíjban a Richter Gedeon Nyrt. részesült
Az oszteoporózis (csontváz betegség) kezelésére kifejlesztett Terrosa piacra lépése bizonyítja a bioszimiláris koncepció sikerét, hiszen már az első teljes évben 27,237 M EUR árbevételt értek el, megvalósítva ezzel az ideális „invented and made in Hungary” gazdaságfejlesztési koncepciót.

A Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítmények további, összesen nyolc kategóriában kaptak díjat:

Az ITM 2020. évi Ipari Innovációs Díjában az Additive Manufacturing Technologies Hungary Kft. részesült automatikus felületkezelő berendezés fejlesztéséért és gyártásáért, 3D nyomtatott alkatrészekhez.

Az ITM 2020. évi Informatikai Innovációs Díjában a Tungsram Operations Kft. részesült a vállalat hagyományos képességeinek újrahasznosításáért innovatív területeken (wolframszál fejlesztés, fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés).

Az NKFIH 2020. évi Ipari Innovációs Díjában a TEQBALL Kft. részesült a TEQ LITE, a tömeggyártható, összecsukható Teqball asztal létrehozásáért.

Az Agrárminisztérium 2020. évi Agrár Innovációs Díjában a KITE Zrt. részesült Precíziós Gazdálkodási Rendszere (PGR) létrehozásáért, melynek célja, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják.

Az Agrárminisztérium 2020. évi  Környezetvédelmi Innovációs Díjában a MOL Nyrt. részesült Co-Processing eljárásáért, mely biológiai eredetű és fosszilis hulladék alapanyagok együttes átalakítását jelenti gázolajokká.

Az SZTNH 2020. évi Innovációs Díjában a Hagyó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült a számos szabadalommal védett univerzális lepárló berendezéséért, mely aromaprofilra kifejlesztett számítógépes vezérléssel rendelkezik.

Az MKIK 2020. évi Innovációs Díjában a Graboplast Padlógyártó Zrt. részesült különleges tulajdonságú padló fejlesztésekért (önfertőtlenítő felületű közületi padló, tömör és habszerkezetű rétegekből felépülő versenysportpadló).

A Magyar Innovációs Szövetség egyidejűleg hirdette meg a 2020. évi Startup Innovációs Díjat, melyben a 2019-ben alapított Femmetex Hungary Kft. részesült a this is Redy intim női alsóneműért. Termékinnovációjuk teljesen új, környezetbarát alternatívát kínál a nőknek az intim higiéniás eszközök piacán. A 2020. évben már több mint 100 M Ft  bevételt értek el.

A Magyar Innovációs Szövetség „INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ 2020” címmel megjelent kiadványa a következő linken érhető el.

 

Források:
https://www.hirextra.hu/2021/03/29/ok-kaptak-az-innovacios-dijakat/
http://innovacio.hu/3b_hu_2020_dijazottak.php

Kép forrása:  http://innovacio.hu/nagydij_pdf/kiadvany_2020.pdf