A szellemi tulajdon védelme
 

Megosztott második díjat nyert Kínában a Zoboki Építésziroda

A A A    Nyomtatható verzió

A ZDA - Zoboki Építésziroda a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán, megosztott második díjat nyert a 19 milliós kínai metropolisz, Sencsen Futian negyedének új, világszínvonalú előadóművészeti központjának megtervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatán.

A város negyvenéves évfordulójára készülő projekt jelentőségét jelzi, hogy a nemzetközi pályázatra több világsztár építészirodát is meghívtak.

A magyar csapat koncepcióját kiemelkedőnek ítélte a nemzetközi sztárépítészekből álló zsűri, kiemelve a tervezett épület funkcionális kidolgozottságát és egyedi színháztechnológiai megoldásait. A magyar tervet, illetve annak részleteit az épület megépítése során is felhasználhatják majd.

A ZDA célja egy olyan kulturális középület létrehozása volt, amely egyszerre az előadóművészetek otthona, nyitott közösségi tér és kulturális bevásárlóközpont. Egy olyan ház, amelyben élet van, de egyben városi jelkép is. Az épület formája a kínai mitológia ősi hegyeit-sziklaszirtjeit idézi. Az épületbe multifunkcionális színháztermet terveztek, amely a tér fizikai variálhatóságával gyakorlatilag bármilyen előadóművészeti műfaj különböző igényeit ki tudja szolgálni.

A ZDA komoly sikert ért el ugyancsak Kínában a sencseni operaház tervezésére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázaton is, amelynek szintén a napokban hirdették ki a végeredményét. Az építészirodának a hongkongi öbölbe megálmodott új, ikonikus kulturális létesítményének tervét beválogatták a legjobb 12 pályamű közé.

A tenger kapuja nevet viselő, nagyvonalú és futurisztikus magyar terv megjelenésével idézi Sencsen város morfológiáját, a 19 milliós metropoliszt körülölelő hegyeket, egyben emléket állít a műfaj halhatatlanjainak is. A 170 ezer négyzetméteres kulturális komplexum tervpályázatán világsztár építészirodák sokasága versenyzett. A zsűri által is elismert magyar koncepcióterven pedig több mint harminc építész, szakági tervező és egyéb szakember dolgozott.

A ZDA különleges videófilmben mutatta be tervkoncepcióját: https://youtu.be/J9p3F-fKbfc

 

Forrás:

https://kultura.hu/dijat-nyert-a-magyar-epiteszek-terve-kinaban/

Kép forrása: https://kultura.hu/