A szellemi tulajdon védelme
 

Elfogadta az Országgyűlés az új szerzői jogi törvényt

A A A    Nyomtatható verzió

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapján megjelent közlemény szerint „Az Országgyűlés április 28-án megszavazta a szerzői jogi törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja az uniós irányelvek hazai jogba történő átültetése. A képviselők 136 igen, 29 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot. A törvénymódosítást várhatóan ezen a héten teszik közzé a Magyar Közlönyben.

A reform első lépéseként már tavaly megvalósult a digitális távoktatás szerzői jogi feltételeinek megteremtése. A jelen módosítás többek között átláthatóbbá teszi a szerzők és előadóművészek díjazására vonatkozó szabályozást; tisztázza az internetes platformok felelősségét a felületükre feltöltött szerzői jogi tartalmak felhasználása tekintetében; lehetővé teszi, hogy a kulturális örökségvédelmi intézmények (pl. múzeumok, könyvtárak, levéltárak) a kereskedelmi forgalomban már nem elérhető műveket könnyebben tudják használni, illetve erősíti a sajtókiadók helyzetét az online felhasználások kapcsán.

A törvényjavaslat az uniós irányelvek átültetésével új szabad felhasználási módot vezet be a szöveg és adatbányászat tekintetében, továbbá bevezeti a paródia kivételt is (utóbbi azt jelenti, hogy egyes szerzői jogi tartalmak szabadon átdolgozhatóak, „parodizálhatóak” lesznek az eredeti mű alkotójának engedélye nélkül is). A javaslat továbbá tartalmaz a szerzők és előadóművészek helyzetének erősítése érdekében hozott rendelkezéseket is. Eszerint a szerzők és az előadóművészek számára felhasználási engedéllyel és átruházással érintett jogaik területén gondoskodni kell a méltányos díjazás folytonosságáról, és a megfelelő szerződési pozíció megteremtéséről.

A módosítás az uniós reformon túlmutatva, az elmúlt években felmerült gyakorlati szinten megfogalmazódott problémákra, tapasztalatokra alapozva bizonyos további pontokon egészíti ki a hatályos szerzői jogi szabályozást. Ezek közé tartozik a magáncélú másolás modernizációja (pl. teljes könyv csak kézírással való kizárólagos másolhatóságának eltörlése), valamint a felhasználási szerződések szintén meghaladott szabályainak modernizálása és ezáltal az online műfelhasználás engedélyezésének megkönnyítése.

A reform egyes részei, így különösen az online platformok felelősségét tisztázó mechanizmusok kapcsán még kérdések merülnek fel. Ebben a tekintetben a tagállamok az Európai Bizottság útmutatójának kiadását várják, amely tartalmától függően a magyar szabályozásban is további módosításokat eredményezhet.”

 

Forrás:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/elfogadta-az-orszaggyules-az-uj-szerzoi-jogi-torvenyt

Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright