A szellemi tulajdon védelme
 

Mi mindenre használható még a kávézacc?

A A A    Nyomtatható verzió

A kávézacc számtalan dologra felhasználható otthonunkban, elég csak beírni a keresőbe és válaszul jobbnál jobb ötleteket kapunk a kreatív újrahasznosítására vonatkozóan.

A Miskolci Egyetem két anyagmérnöknője Borsodi Eszter és Tamási Kinga a lehetőségeket tovább gondolva kávézaccal kevert biológiailag lebomló műanyagból egy új anyagot – zaccműanyagot – hozott létre, majd ebből az újrahasznosított alapanyagból 3D nyomtatással megformálva egyedi és különleges lámpabúrát készítettek.

A 3D gyártás gyorsabb, rugalmasabb és költséghatékonyabb, mint például a fröccsöntés, így ezzel a technológiával szinte bárki képes lehet arra, hogy látványos modelleket készítsen.

A két mérnöknő PLAnt csapatnéven kávézacc és biodegradábilis, vagyis biológiailag lebomló polimer házasításából megalkotott új anyagával bekerült a 2020-as Startup Plastic Surgery accelerator programba. Ötletüket az Ökoindustria Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon megrendezett pitch versenyen prezentálták, és elhozták a verseny egyik különdíját.

 

Forrás:

https://ng.24.hu/tudomany/2021/05/20/ilyen-anyag-jon-letre-a-muanyaggal-kevert-kavezaccbol/

Kép forrása: https://minap.hu/cikk/miskolci-mernoki-kreativitas-kavezaccbol-lampabura