A szellemi tulajdon védelme
 

Lezárult az Év Felfedezettje díjért folyó verseny

A A A    Nyomtatható verzió

Az első alkalommal megszervezett Év Felfedezettje díj a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Startup Campus által jött létre az InnoGEN Ifjúsági Programkeretében azért, hogy 14-21 éves fiatalok kreatív és eredeti pályaműveit díjazza" - áll a közleményben.

A közlemény szerint az Év Felfedezettje díjra olyan hazai és határon túli magyar fiatalok jelentkezhettek, akik innovatív ötletükkel a digitalizáció, művészetek, tudomány, üzlet, fenntarthatóság vagy a sport és egészség témakörében alkottak valami újat, egyedit és inspiráló példát mutatnak. A verseny során a szakmai zsűri által kiválasztott Év Felfedezettjét - mint abszolút nyertes -, valamint a közönségszavazás győztesét díjazták, akit tíz jelölt közül választottak ki.

Az Év Felfedezettje a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium diákja, Kertész Domokos lett, akinek robot tengeralattjárója képes a víz minőségének monitorozását valós időben, változtatható helyről elvégezni.

A közönségszavazást több mint kétezer szavazattal Antal Balázs a PEstroy nevezetű projektjével nyerte, melynek keretében olyan biodegradációs rendszert igyekszik létrehozni, amelyet fel lehet használni a műanyag hulladékok semlegesítésére.

Ravasz András Zoltána Startup Campus különdíját nyerte el társadalmilag érzékeny találmányával, amely a vakoknak és látássérülteknek is feltárja az olvasás és könyvek világát. Az erdélyi diák találmányáról egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk.

Az Év Divatipari Felfedezettje különdíjat az Angster József Szakképző Iskola és Szakiskola tanulói, Biri Alexandra, Dudás Daniella és Gosztolai Szidónia vihették haza, akik esernyők újrahasznosításával hoznának létre esőkabátokat.

 

Forrás:

https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/online-sajto/15-evesen-robot

Kép forrása:  https://www.startupcampus.hu/innogen