A szellemi tulajdon védelme
 

Robotot építő robot készül a SZTAKI-ban

A A A    Nyomtatható verzió

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatói és mérnökei robotot építő robotot készítenek, melyhez Ottonie Von Roeder német művész is csatlakozott.

A magyar szakemberek a projekt során egy olyan robotikai rendszert hoznak létre, amely különböző, mesterséges intelligencián alapuló algoritmusok segítségével végre tud hajtani nagy fokú adaptivitást igénylő feladatokat is.   A projekt szakmai felelőse elmondása szerint a programban a gépi tanuláson, és azon belül is az úgynevezett mély tanuláson alapuló algoritmusok nagymértékű előretörését igyekeznek kiaknázni, illetve ezen technikákat átültetni a robotika világába.

A német művész látogatásának célja, hogy a mesterséges intelligenciáról és a mérnöki tudományról szerezzen inspirációt. Budapesti tartózkodása alatt megismeri a SZTAKI által vezetett Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium programját, majd kutatókkal és mérnökökkel közösen mesterséges intelligenciával vezérelt robotos installációt is készít.

Ottonie Von Roeder a németországi Bauhaus-Universität Weimar, az izraeli Bezalel Academy of Art and Design, és a hollandiai Design Academy Eindhoven diákja volt, jelenleg Lipcsében és Eindhovenben alkot, elsősorban a kritikai és spekulatív művészet területén.

Műveit többek között Bécsben, Marseille-ben, Lipcsében és Eindhovenben is kiállították már. 2017-ben indította el Post-Labouratory című projektjét, amelyben az emberi munka utáni világgal, valamint a munkával mint automatizált folyamattal is foglalkozik.

 

Forrás:

https://www.sztaki.hu/hirek/nemet-muvesz-erkezik-sztaki-ba-hogy-robotot-epito-robotot-epitsen

Kép forrása:  https://www.sztaki.hu/hirek/