A szellemi tulajdon védelme
 

A „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendelete alapján a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban, így tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

„A „Madarasi birspálinka” előállítása Bács-Kiskun megye területén elhelyezkedő kereskedelmi pálinkafőzdékben, kizárólag erről a területről származó birsből történhet. A „Madarasi birspálinka” alapanyagát adó birs számára kiváló környezetet biztosít a napfényben gazdag éghajlat és a laza, könnyen felmelegedő homoktalaj. A „Madarasi birspálinka” készítése során különleges lépés, hogy a birset feldolgozás előtt utóérlelik, így a gyümölcsben az aromaanyagok tovább koncentrálódnak, ezzel is biztosítva a pálinka egyedi ízvilágát. A „Madarasi birspálinka” illatában telt, kompótos jegyeket hordoz, amelyet a birs citrusossága erősít fel. Ízében szintén édes, kompótos jellegű, ennek köszönhetően lágy és selymes karakterű”. – olvasható a kormany.hu oldalán.

A 2013 óta a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet használó Madarasi birspálinka kimagasló minőségét számos hazai és nemzetközi pálinkaversenyen elnyert díj is bizonyítja.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező termék jellemzői: egy meghatározott földrajzi területről származik, minőségét alapvetően az adott földrajzi terület természeti és emberi tényezőinek köszönheti. Az oltalom emellett védelmet biztosít a megtévesztő piaci visszaélésekkel szemben is, mivel az oltalom alatt álló termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és megadott földrajzi területen történhet. 

Az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések az alábbiak: Békési szilvapálinka, Göcseji körtepálinka, Gönci barackpálinka, Homokháti őszibarack pálinka, Kecskeméti barackpálinka, Nagykörűi cseresznyepálinka, Nagykunsági birspálinka, Nagykunsági szilvapálinka, Pannonhalmi törkölypálinka, Sárréti kökénypálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, Újfehértói meggypálinka, Vasi vadkörte pálinka, valamint védettséget élvez a törkölypálinka, mint gyűjtőnév.

 

Források:

http://gi.gov.hu/
https://kormany.hu/hirek/unios-oltalomban-reszesult-a-madarasi-birspalinka
http://madarasipalinka.hu/aktualis.php

 

Kép forrása:  https://palinkapont.hu/