A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar megoldás a megújuló energiaforrások időjárásfüggőségére

A A A    Nyomtatható verzió

A hatékony energiatárolásra – amivel az egyenletes áramellátást kedvezőtlen időjárás esetén is biztosítani lehetne – ez idáig nem létezett költséghatékony megoldás. Azonban a magyar Enerhash techcég világszinten is újdonságnak számító innovációja lehetővé teszi a megújuló energiatermelők hatékony integrálását az áramhálózatba, és rugalmas használatát a hagyományos energiaforrásokkal együtt.

Innovációjuk lényege, hogy közvetlenül erőművek mellé telepítenek csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokat, melyekkel folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot, 90% fölé emelni. Ezzel stabil bevételi forrást biztosítanak az erőműveknek, melyek igény esetén egy gombnyomással át tudnak kapcsolni, hogy a közcélú hálózatba táplálják az áramot. Így nem kell a kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat akár napi többszöri ki- bekapcsolgatással pótolni, ami önmagában alacsony hatékonyságot, veszteséget és magasabb karbantartási költségeket jelent.

Az Enerhash jelenleg több nemzetközi partnerrel is tárgyalásban áll, így év végéig várhatóan további országokban kezdik el alkalmazni rendszerüket.

 

Forrás:

https://novekedes.hu/tech/egy-magyar-techceg-megszunteti-a-megujulo-energiak-idojarasfuggosegbol-fakado-kockazatat

Kép forrása:  https://vajdapapir.hu/