A szellemi tulajdon védelme
 

Már lehet jelentkezni magyar kutatóűrhajósnak

A A A    Nyomtatható verzió

Elindult a Magyar Űrhajós Program – Hungarian to Orbit (Hunor) – 2022. január 31-ig lehet jelentkezni kutatóűrhajósnak.
A magyar űrhajósjelöltek kiválasztása az Európai Űrügynökséggel együttműködésben az ESA Űrhajós Politikájával összhangban fog történni.

A küldetés legfőbb célja magyar egyetemek, tudományos kutatóműhelyek és vállalkozások kísérleteinek elvégzése és hazai fejlesztésű műszerek tesztelése mikrogravitációs környezetben. A kiképzés mellett ezért a kijelölt űrhajósnak és a tartalékosnak a tudományos munkához szükséges ismereteket is el kell sajátítania, meg kell tanulni a műszerek és eszközök kezelését, továbbá be kell gyakorolni a kísérletek végrehajtását.

A kiválasztott kutatóűrhajós ugyanazoknak a szigorú feltételeknek kell, hogy megfeleljen, mint az űrállomáson szolgálatot teljesítő társainak, a jelentkezőknél elvárás a felsőfokú végzettség, a műszaki, természettudományos szakmai tapasztalat, a jó egészségi állapot, a pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, valamint a határozott, kiegyensúlyozott személyiség és legfeljebb 40 betöltött életév.

A jelentkezőkre fizikai, pszichológiai vizsgálatok és szakmai felmérések várnak. 

A tudományos munka és a küldetéshez kapcsolódó tevékenységek és események mellett a kiválasztott kutatóűrhajósra nagy és felelősségteljes szerep hárul az űrkutatás és általában a tudomány népszerűsítésében.

A magyar űrhajós amerikai együttműködésben, az Axiom Space és a NASA segítségével fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra. A misszió minimum 30 napig tart, a programtól függően 30–60 napig lesz odafent a magyar űrhajós. A repülés tervezett időpontja 2024 első felében lesz.

A további részleteket a Hunor hivatalos oldalán lehet megtekinteni.

 

Források:

https://index.hu/belfold/2021/11/03/minden-amit-eddig-tudni-lehet-a-magyar-urhajos-programrol/

https://hunor.gov.hu/about.html

 

Kép forrása:

https://hypeandhyper.com/