A szellemi tulajdon védelme
 

Már az őszi sereghernyó elleni harcban is segíthet egy magyar startup innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

A debreceni SAMPP LAB csapata azon dolgozik, hogy csökkenjen a gazdák kitettsége a változó környezeti tényezők okozta kiszámíthatatlan kártétellel szemben. Ennek érdekében valós idejű lokális megbízható adatokat szolgáltatnak a gazdák számára a kártevők elleni védekezés során, hogy hatékonyan, megfelelő időben és optimalizált permetszer kijuttatás mellett vegyék fel sikeresen a küzdelmet a rovarok ellen, ezzel hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz. 

Az országos gyapottok-bagolylepke csapdahálózat mellett kifejlesztettek digitalizált kukoricamoly és almamoly csapdákat is, illetve legújabb fejlesztésük az afrikai kontinens egyik legveszélyesebb kártevőjével az őszi sereghernyóval veszi fel a harcot. A digitális csapdahálózatot Kenyában már tesztelik, a SMAPP LAB innovációjával hatékonyan, megfelelő időben, a szükséges permetszer-kijuttatás mellett vehetik fel a harcot a gazdák a kártevők ellen.

A SMAPP LAB csapata több díj elnyerésében és elismerésekben is részesült már.  Innovatív csapdáit aktívan használják a gyapottok-bagolylepke ellen Európa több országában is, Magyarország mellett Bulgáriában, Romániában és Ukrajnában, továbbá tesztelik Csehország, Lengyelország, valamint Szlovákia mezőgazdasági területein is.

 

Források:

https://smapplab.com/pages/about-us

https://startuponline.hu/magyar-startup-mezogazdasagi-fejleszteset-tesztelik-afrikaban/

Kép forrása:  https://www.facebook.com/SMAPP-LAB-113454770573254/