A szellemi tulajdon védelme
 

Ötven éve nyerte el a fizikai Nobel-díjat Gábor Dénes

A A A    Nyomtatható verzió

Gábor Dénes 1900. június 5-én született Budapesten. Természettudós, villamosmérnök, Nobel-díjas feltaláló volt. Már nagyon fiatalon beleszeretett a fizikába. Figyelme rögtön az atomok világa, az elektronok viselkedése felé fordult.

Még gimnazista korában, tízévesen jelentette be első szabadalmát, az Aeroplán körhintát. (Az SZTNH adatbázisa szerint a bejelentés pontos dátuma: 1910. október 8.).

Gábor Dénes sokoldalú, kitartó és roppant alapos kutatómérnök volt. Alkotott holográfiai mikroszkópot, univerzális analóg számítógépet, lapos, színes tévéképcsövet és egy új típusú termionikus átalakítót. Elméleti munkája elsősorban a hírközléselmélet területén volt számottevő.

A holográfia feltalálásáért és lehetőségeinek kiaknázásáért 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat. E díj átadásakor tartott beszédében a holográfia további felhasználásának a lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

Gábor Dénes nemcsak kiváló tudós, hanem jelentős gondolkodó is volt. A hatvanas évektől kezdve figyelme egyre inkább az emberiség jövője felé fordult. Ezt jelzik ebben az időben írott művei: A jövő feltalálása (1963), Tudományos, műszaki és társadalmi újítások (1970), Az érett társadalom (1972).

Kiváló feltalálónk Royal Society rendes (1956), a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja (1964), a Brit Birodalmi Rend lovagja (1970), a National Academy of Sciences (USA) külső tagja (1970), a southamptoni (1970), a delfti (1971), a surrey-i (1972), a city-i (1972), a londoni (1973) és a columbiai (1975) egyetemek díszdoktora.

Ötven éve nyerte el a fizikai Nobel-díjat Gábor Dénes, aki mérnöki tanulmányait a Műegyetemen kezdte meg. Az évforduló alkalmából hologramkészítéssel, ismeretterjesztő előadásokkal és kiállításmegnyitóval várják az érdeklődőket pénteken a Műegyetemen.  

A részletes program és a regisztráció a https://ttk.bme.hu/gabordenesnap linken érhető el.

 

Források:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/gabor-denes
http://www.szellemitulajdon.hu/cikkek/256/gabor-denes-%281900-1979%29.html
https://www.gabordenes.hu/gabor-denesrol/
https://ttk.bme.hu/gabordenesnap

 

Kép forrása: https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/gabor-denes