A szellemi tulajdon védelme
 

Feedstripes – Új magyar fejlesztésű közösségi hírolvasó

A A A    Nyomtatható verzió

Nagyon ígéretesnek tűnik két magyar fiatal – Kovács Lőrinc, Kenéz László – innovatív fejlesztése, a valós idejű médiafigyelést biztosító, közösségi hírolvasó oldal, a Feedstripes megalkotása. A rendszer lehetővé teszi az interneten lévő összes cikk átlátható megjelenését. A frissen indult magyar oldal a Feedstripes.com hatvanezer webes újság friss tartalmát böngészi át, valamint monitorozza a közösségi oldalakat (Facebook, Twitter) is.

Technológiájuk lényege, hogy a rendszer figyelemmel kíséri a legnépszerűbb cikkek megjelenését a webes újságok, illetve a Facebookon és a Twitteren futó publikus megosztások alatt, majd a kapott eredményt a megjelenés óta eltelt idővel is kombinálja. Így biztosítja, hogy a felhasználók mindig az internet legjavát olvashassák az oldalukon. A jelenleg rendelkezésre álló kb. 50 ezer forrás 15 kategóriára, ún. stripe-ra van felosztva, de lehetőség van bejelentkezés után sajátokat is létrehozni – akár kulcsszó alapján –, ugyanis ezen az oldalon nyílik elsőként lehetőség kulcsszóalapú kategóriák létrehozására.

Az egyértelmű jelzések könnyű kezelést tesznek lehetővé az oldalon, a cikkeket rendezhetjük időrendi vagy népszerűségi sorrendbe, bejelentkezve elérhetők az előzmények és a többnyelvű cikkeket (magyar, angol, német) egyidejűleg is megjeleníthetjük. A médiafigyelő napi, heti és havi toplistákat is felállít.

A 2013. július 1-jén megszűnt Google Reader-nek egy lehetséges alternatívájaként is emlegetik a magyar fejlesztésű Feedstripes-t.

 

Forrás:

Képernyőn az egész világ – Figyelő – 2013/28. szám 59. oldal

Feedstripes