A szellemi tulajdon védelme
 

Kenguru – ötletes magyar találmány a kerekesszékesekért

A A A    Nyomtatható verzió

A magyar innovátor, Kissároslaki István nevéhez fűződik annak a különleges járműnek az ötlete, melyet kerekesszékből közvetlenül is lehet vezetni. A Kenguru névre keresztelt elektromos mini autót a hazai Rehab Zrt. fejlesztette ki már több mint egy évtizede. Finanszírozási forrás hiánya miatt idehaza nem sikerült beindítani a sorozatgyártást. Az elektromos apró járművet Amerikában, a „Szilicium-völgyként” is emlegetett Austinban gyártják. Egy kerekesszékben élő hölgy által alapított texasi cég, a Community Cars vállalta fel a Kenguru gyártását.

Az autó kialakítása rendkívül egyszerű. Fém alvázra épített üvegszálas karosszéria, melyre az autó hátulján mindössze egyetlen ajtó lett tervezve. Az egyszemélyes utastérbe az itt lenyitható rámpán keresztül lehet fel-, illetve legurulni. Az autó irányítása és a működtető áram adagolása egy motorkerékpárhoz hasonló kormánnyal végezhető. A közel 8 óra alatt feltölthető akkumulátorokkal 80-100 kilométert lehet megtenni.

A Kenguru dizájnja Varga Zsolt formatervező autó- és motortervező nevéhez fűződik, a jármű 2002-ben Ipari Formatervezési Nívódíjban részesült.

 

Források:

Magyar találmány a fenntartható autó kerekesszékeseknek – tisztajovo.hu – 2014. február 12.

Magyar találmány könnyítheti a kerekesszékesek életét – autonavigator.hu – 2012. június 19.