A szellemi tulajdon védelme
 

„Vasmarok”: magyar fejlesztő robotkesztyűje megsokszorozza az emberi kéz erejét

A A A    Nyomtatható verzió

Póka Károly a debreceni Dóczy Gimnázium 17 éves tanulójának innovációját a már létező exoskeleton (mesterséges külső váz) kesztyűk továbbfejlesztésével, illetve kiegészítésével alkotta meg. A szerkezet a mesterséges inakon keresztül – elektromos szenzorok és motorok segítségével – felerősíti az ujjak szorítóerejét. A kéz méretére gyártott robotkesztyű egyetlen ujja 6,6 kilogrammos nyomásra képes, mellyel a fiatal tervező célja elsősorban az, hogy megsokszorozza az emberi kéz erejét. A fiatal diák innovatív kesztyűjét főként azoknak az embereknek ajánlja, akik akár betegségből (stroke), akár balesetből kifolyólag csak korlátozottan képesek használni az ujjaikat, de emellett ipari célokra is használható.

Póka Károly exoskeleton kesztyű fejlesztése több alkalommal is elismerésben részesült.  A Magyar Innovációs Szövetség ez évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén kiemelt dicséretben részesült, illetve a napokban zárult „<19 Szabadfogású Számítógép” fiataloknak szóló technológiai versenyén bekerült a zsűri által 12 legjobbnak ítélt kreativitás közé.

A „<19 Szabadfogású Számítógép Verseny” idei nyerteseinek pályaművei november 29-ig megtekinthetők az Erzsébet téri Design Terminálban.

 

Forrás:

Megerősíti a kezet a magyar fiú robotkesztyűje – origo.hu –2014. november 21.