A szellemi tulajdon védelme
 

A légimentést forradalmasítja egy magyar startup innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

Az ORCA egy teljesen elektromos VTOL repülőgép, amelyet kifejezetten a légi egészségügyi szolgáltatások és a betegszállítás kihívásainak kezelésére terveztek, hogy kiegészítsék és hatékonyabbá, gazdaságosabbá tegyék a meglévő légi és földi sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat.

Könnyű, gyors és elektromos hajtású járműről van szó, melynek – a fejlesztő cég ígérete szerint – mind a beszerzése, mind a fenntartása jóval olcsóbb lesz, mint a légimentésben jelenleg elterjedt gázturbinás helikoptereké.

A pécsi csapat által tervezett gép járműkabinjában a pilótán kívül két orvos, valamint egy fekvőbeteg férne el. A repülőgépet hét elektromos rotor hajtaná, amelyek közül az első kettő forgatható, így ezek az emelésbe és a gép előrehaladásába is besegítenének. A kéttonnás gép összességében több mint 600 kilogrammnyi hasznos teher szállítására volna alkalmas, az eddigi szimulációk szerint a gép legalább 110 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, az akkumulátorok pedig gyorscsere rendszerűek, így nem kell időt tölteni a feltöltésükkel. 

A csapat néhány éven belül egy működőképes prototípussal szeretne megjelenni.

Az Orca alapvető stratégiája, hogy a repülőgépet Magyarországon kifejlesztve, a projektet magyar találmányként és termékként vigye a nemzetközi piacra.

A magyar tervező csapat Orca névre hallgató projektje 2021 novemberében rangos elismerést kapott, sikerült megszerezniük a harmadik helyet a világ legrégebbi repüléstudományi intézetének, a brit Királyi Repüléstudományi Társaság tervezői versenyén.

 

Források:

https://www.technokrata.hu/garazs/2021/12/22/evtol-elektromos-repulo-taxi/

https://www.orca-evtol.com/

Kép forrása: https://raketa.hu/