A szellemi tulajdon védelme
 

A bodorka viselheti 2022-ben az év hala címet

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2022-ben a bodorka viselheti az Év Hala címet.

A Magyar Haltani Társaság 2010 óta hagyományosan minden ősszel meghirdeti az Év hala versenyt, melyre a korábbi évek szokása alapján ezúttal is három halfajt – bodorka, széles durbincs, bagolykeszeg – javasolt.

A voksok legnagyobb részét a bodorka kapta (55%), második helyen a széles durbincs végzett (25%), míg a bagolykeszeg harmadik lett (20%).

A bodorka viszonylag kisebb termetű halfajunk, testhossza maximálisan a 15-20 centimétert érheti el. A kevésbé gyakorlott szemek számára is könnyen felismerhető halfajjá teszi a narancssárgás-vöröses szemgyűrűje, valamint a hasonló színekben pompázó alsó úszói. Szája csúcsba nyíló, hát- és hasúszója egyvonalban ered, mely alapján biztosan el lehet különíteni a hasonló megjelenésű vörösszárnyú keszegtől. Ívási időszakban főleg a hínárnövényzet nyújtotta biztonságos helyeket keresi fel ikrák lerakásához. A fiatal egyedek étlapján kezdetben planktonszervezetek, később férgek, rákok és rovarlárvák szerepelnek. Hegyvidéki patakjaink, valamint gyors áramlású vízfolyásaink kivételével szinte mindenhol előfordul, viszonylag nagyobb egyedszámban, ebből adódóan a ragadozóhalaink kedvelt tápláléka.

A Magyar Haltani Társaság oldalán megtekinthetők az előző évek nyertesei is az érintett fajok bemutatásával együtt.

 

Forrás:

http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php

Kép forrása: https://agroforum.hu/agrarhirek/eletmod/a-bodorka-lett-az-ev-hala/